Min Self-Love kveldsrutine

Oppdatert: 28. mai 2021

Vi vet alle hvor viktig søvn er for helsen vår. Det å få 7-8 timers søvn hver natt, spesielt med dyp søvn, har sine fordeler. En rutine for en god natts søvn bør starte timer før hodet ditt endelig treffer puten din på slutten av dagen. Denne rutinen har jeg brukt mange år på å få inn.


Jeg har egentlig aldri sovet veldig godt. Etter å ha vasket ansiktet og pusset tennene kunne jeg plutselig bli lys våken når hodet traff puten. Jeg har også sovet lett i alle år på grunn av både kronisk stress og traumer, og kunne kaste og snu meg hele natten. Hvis jeg var oppe for lenge midt på natten, begynte tankene mine å kverne på negative ting. Dette var utrolig slitsomt. Jeg gjør det ikke bra uten mest mulig god søvn, og dette gjorde bare alt verre. Derfor måtte jeg lage noen rutiner for å roe ned den høye aktiviteten jeg har både i sinnet og nervesystemet, rutiner som fikk kroppen og sinnet til å roe seg ned før hodet skulle treffe puten.


Noen ganger havner jeg tilbake i min gamle syklus med dårlige søvnvaner, men jeg har endelig lært hvordan jeg kan overvinne dårlig søvn og da handler det bare om å hente seg inn igjen. En viktig ting jeg gjorde var å investere i en veldig bra og komfortabel seng, som passet min kropp. Hvordan kan vi forvente å sove godt hvis madrassen din gjør vondt, hoftene skriker og puten din etterlater deg med stiv nakke eller hodepine? En del av morgenrutinen min er å re opp sengen, det er ikke bare fordi rommet skal se ryddig ut, men også fordi det å klatre inn i en koselig, vellaget seng er en viktig del av min kveldsrutine. Da sier hele meg - mmmm... når jeg daler ned i sengen og brer dynen over meg. :-)


Et av de første målene mine var å slå av elektronikken klokken 22:00. Jeg ønsket også å rydde hodet før sengetid så jeg begynte å skrive ned noen ideer og tanker som vanligvis distraherer meg sent på kvelden. Min kveldsrutine er i dag en del av meg, den gjør meg godt og den gjør meg roligere – den gir meg mulighet til å være meg.


Rutinen for leggetid skal være mellom 30 og 60 minutter. (Min er noe lengre da jeg har litt bedre tid enn mange andre). Dette vil gi deg nok tid til å slappe av uten at du føler at du stresser deg igjennom rutinene. Rutinen din skal være bærekraftig og støttende, ikke stressende og urealistisk. Finn det som er tilgjengelig og realistisk for deg.


Her er min kveldsrutine

Ta en titt og se om det er noe du vil plukke med deg og implementere selv. Jeg har brukt mye tid og tatt ett og ett steg av gangen. Ikke gå i fallgruven og gjør alt på en gang, da blir det heller stress enn noe som skal gjøre deg godt. Jeg setter på alarm på telefonen min 2,5-3 timer før jeg skal legge meg for å gi meg selv et hint om at nå er det på tide å skru av, spesielt i de lysere tider i Norge hvor jeg føler jeg mister oversikt over klokken. Vær tålmodig og prøv å ikke bli for frustrert hvis du ikke ser øyeblikkelige resultater; det er verdt det, og de kommer snart. Søvnen din er verdt det. Kroppen din må avlære seg med gamle mønstre og akklimatisere seg til den nye kveldsrutinen og søvngrunnlaget ditt, så gjør ditt beste for å holde deg til det over en periode.


 1. Alarmen ringer kl. 20:00. Jeg skrur av laptopen og begynner å slå av en del lys i leiligheten. Mobilen min er alltid på “night shift”-modus, da øynene mine er veldig sensitive.

 2. Spiser noe lett til kveldsmat.

 3. Går på badet og gjør mine ansiktspleierutiner, som avsluttes med en Glow Roller for å masserer ansiktet mitt. Jeg synes det er fantastisk å være ferdig med disse rutinene før jeg blir for trøtt.

 4. Jeg går ut i stuen og setter på diffuseren. Bruker Lavendel eller Sleep Better-olje.

 5. 30 min kveldsyoga

 6. 10-20 min meditasjon

 7. Kl. 22:00 slår alle appene på telefonen seg av. Jeg kan kun ringe og sende sms.

 8. Setter på rolig musikk.

 9. Urte-te og journaling.

 10. Pusser tenner.

 11. Sprayer putene i senga med "pillow spray" med eteriske oljer.

 12. Legger meg.

 13. Skriver i takknemlighetsboken og leser.

 14. God natt!


Noen tips helt på slutten: Siden jeg sover lett og er ganske lyssky så må rommet være mørkt og svalt. Er du som meg? Sørg for at du blokkerer så mye utvendig lys som mulig for å gjøre rommet ditt ekstra mørkt. Selv har jeg både blendingsgardiner og persienne. Har du en samboer som ikke følger samme rutiner som deg, kjøp deg en god sovemaske. Våkner du av alt av lyder? Se om du finner noen behagelig ørepropper. Du kan også få støpt ørepropper spesielt til dine ører.

Jeg skal love deg at jeg ikke drar hjem kl 20:00 om jeg er ute og har en koselig kveld med venner, og noen dager blir bare ikke som planlagt. Det er livet, men å ha noen rutiner er mer en bra nok, og akseptere de dagene som ikke blir som planlagt. ;-)

Peace, Love and Light! Camilla Nicoline


52 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle