top of page

Min egenomsorgs-kit

Oppdatert: 8. mai

Overalt jeg går, tar jeg med meg min trofaste egenomsorgs-kit; ting som støtter kroppen, sinnet og sjelen, og som gjør at jeg føler meg bra.Jeg har gode nyheter. Det er deilig å kunne si det, eller hvordan sier man det egentlig... jeg er friskmeldt fra depresjon. Eller, jeg takler hverdagen bedre. Det som er sikkert er at det er tatt ut av sykejournalen min, så jeg slipper at det er det første alle leger ser når de åpner journalen min.  "Å ja, du lider av ME og Kompleks PTSD. Hmmm ja det er nok sikkert derfor du har så mye fysiske smerter..." Selvfølgelig ser jeg at det er en rød tråd i dette jeg også. Jeg vet hvordan traumer kan legge seg i systemet vårt. Men når leger kobler deg til Kompleks PTSD, skal de gjerne si så mange fine ting til deg! 

"Vi er så stolte av deg, og du har all grunn til å være stolt av deg selv, Camilla". 

Sånt får meg til å føle meg som et lite barn som har mest lyst å putte en lollipop i munnen og sette opp store blå øyne. Jeg blir jo litt forlegen. Men jeg tar det til meg likevel, for jeg er søren meg stolt selv av den jobben jeg har gjort og fortsatt gjør. 

Når du sliter med Kompleks PTSD, kan angst og panikkanfall ved tanken på å forlate huset føles som å stå foran en en vill løve. Det kunne være dager jeg slet skikkelig med å forlate huset. Depresjonen min holdt meg innenfor de fire veggene på soverommet mitt, eller i sofaen der jeg surfet igjennom alle TV kanalene. Kanskje holdt jeg meg inne hele helgen og da mandagen kom var det på tide å dra på jobb. Hvordan skal jeg takle det, liksom... Hvordan skal jeg klare å være i relasjon med andre i dag... Så jeg kommer ikke til å komme med noe råd om at du må gå utenfor komfortsonen din eller "bare gå ut". Fordi herregud, det er ikke bare å komme seg over det.

Ok, så noen dager kommer man seg bare ikke ut. Det er bedre å godta det enn å føle på at man ikke får det til. For min del var det veldig viktig å finne meg en leilighet med balkong, så jeg kunne få noen frisk luft når dette skjedde. Om det til og med blir for mye, så sett deg ved et åpent vindu. Frisk luft er alfa og omega for både fysisk og psykisk helse. 

Alle er vi på hver vår reise og har hver vår historie, min er forskjellig fra din. Men egenomsorg er utrolig viktig å huske på om du sliter med det samme. Mitt egenomsorgs-kit ble til for at jeg skulle kunne både ta vare på meg selv og fungere der ute blant folk, da depresjonen red meg som verst. Nå bruker jeg det mer for å roe ned indre uro idet jeg kjenner den kommer og for kroniske smerter. 

Hva har man i et egenomsorgs-kit? 

Det er ikke noe riktig eller galt svar her. Det som kan fungere for meg, fungerer kanskje ikke for deg. Jeg har valgt ting som får meg til å føle meg komfortabel, avslappet og bidra til å lette bekymringene. Jeg har det med overalt og varierer innholdet litt i forhold til om jeg skal på jobb, i familiebegivenheter, på arrangementer, møte venninner, på kino eller en tur til byen. 

Stressball  Jeg brukte stressball før for å roe ned angsten når jeg var på større forsamlinger, nå bruker jeg den for å styrke nerveskader jeg har i armene. PS: For noen ganger kan til og med den minste bevegelse hjelpe hjernetåke!

Hodetelefoner

Sonys støydempende hodetelefoner er blitt mine bestiser. Jeg går ikke et sted uten dem. Det å kunne stenge verden ute er noe jeg fortsatt trenger. Med mange år med depresjon og angst og ikke føle seg trygg har selvfølgelig satt spor. Jeg kan fortsatt føle meg utrygg på forskjellige steder og er fortsatt sensitiv om noe eller noen kommer for brått på meg. Det å da lytte til musikk, podcast eller en god lydbok kan lette tankene mine og jeg kan kjenne på en indre ro.

Notatbok og penn

Den mest kraftige meditasjonen for meg er å skrive ned tankene mine. Du ser meg enten sittende med en notatbok eller skrivende på mobilen. Ikke sms, men i notatappen. :-) Det er noe utrolig beroligende å få sortert tankene sine også jobbe derfra. De dagene jeg føler at jeg ikke har gjort noen fremgang med min helse, viser dagboken meg at jeg virkelig tar feil. Vi kan ofte glemme hvor vi var fra der vi står nå.

Eteriske oljer 

Du kan aldri gå feil med god, gammeldags lavendelolje! Det er en av favorittduftene mine, den klarer alltid å roe meg. Jeg bruker den til alt, og har den både i rulleflaske, flaske og med pipette. I veska har jeg også med meg beroligende og oppløftende dufter som Peace & Calming, og Peppermint for allergi, spenninger og hodepine, samt Clary Sage for stress og hormonsvingninger. Jeg har også med en roller med egenblandet miks for urolig mage, som jeg er helt avhenging av.

Migraine Stick 

Er en roller med peppermynte og lavendel jeg smører på under nesen når jeg er ute blant folk og ikke er helt i form. Jeg reagerer da veldig på alt av dufter. Er også superfin til å massere med sirkelbevegelser i tiningen og i nakken. 

Migrene-kit Yup, jeg har også en migrene-kit. Nesten et innlegg i seg selv.

Øyedråper  Jeg har med øyedråper året rundt. Det hjelper meg å se klarere, og da tenker jeg ikke spirituelt *ler* I wish! Jeg sitter mye foran pc og mobil, det gir slitne og tørre øyne, og jeg kan ikke fordra det. Føler at jeg ikke da kan ha helt øyekontakt med andre. Samtidig er denne lille vennen fin å ha tilgjengelig i allergitiden - som kommer tidligere for hvert eneste år. Æsj. Når jeg er ute å reiser, hjelper det mot den tørre luften i flyene. Så ja, øyedråper er alltid med meg.

Håndkrem

En must have. Som jeg skrev over liker jeg ikke tørre øyne det gjelder også hender. Det å ha tørre hender når jeg hilser på andre eller følelsen av det. Nei takk. 

Antibac

Dette var en fast venn også før Covid-19. Liker å kunne raskt fjerne bakterier eller annet fra hendene. Spesielt etter å tatt kollektivt eller handlet!

Leppepomade

Leppepomade er absolutt en "must have". Jeg tåler bare noen få, Dr. LippWeleda og Eucerin Aquaphor salve fra apoteket.

Lommetørkle

Alltid greit å ha med, og alltid noen rundt deg som trenger. Jeg har både med i papir og i bomull. Liker best bomull, det er mer miljøvennlig. Kommer litt an på hva det skal brukes til. ;-)

Ansiktsspray

Jeg sprayer hele ansiktet med ansiktsspray flere ganger i løpet dagen. Det booster og roer ned huden min med fuktighet og gir huden næringsrike botaniske ingredienser. Jeg bruker A'kin - Rose Mist Toner og Amazing Space Green Tea Boost. Amazing Space er en av de få hudproduktene jeg tåler, og jeg elsker dette rene fine merket.

Te

Det å ha kronisk sykdom har gjort at jeg har store problemer med magen. Jeg prøver meg frem med mat. Noen ganger synes magen at alt er bra, og andre dager synes den at det jeg gjorde var helt håpløst. Den kan ofte reagere 2-3 dager etter jeg har fått i meg noe. I den forbindelse har jeg funnet tre te-typer som ofte redder meg på tur, jobb eller når energien er låst. Jeg bruker Smooth Move, Ginger og Daily detox fra merket Traditional Medicinals. Til og med legen likte urteblandingen. Poeng!


Mitt kjære egenomsorg-kit Ta deg tid til å finne hva som fungerer for deg og din egenomsorg. Prøv ut forskjellige ting, også de som du er usikre på, som eteriske oljer... du kan bli overrasket over resultatene. Men husk at helbredelse ikke er lineær, og noen dager er vanskeligere enn andre. Ta vare på deg selv og lær deg hvor dine grenser går!

Peace, Love and Light! Camilla Nicoline

57 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page