Menstruasjonssyklusens magi

Oppdatert: 31. jul. 2021

Forstå og jobb med din naturlige flyt for å styrke din feminine kraft.


Jeg har nevnt i tidligere innlegg at jeg hadde en periode jeg virkelig var nede for telling. Det jeg ikke skrev er om det som hendte og som jeg fortsatt jobber med.


Vi vet jo alle at stress i små mengder er bra for oss, men at det over lengre tid er skadelig. Kroppen vil reagere negativt på belastningene og det vil da sendes ut stresshormoner. Etter den siste smellen jeg gikk på fikk jeg kraftige hormonsvingninger. Uansett hvor sunt jeg levde, så la jeg på meg. Det første jeg måtte lære meg var derfor å ikke stresse med at vekten økte, og heller elske kroppen min for den jobben den gjør for meg hver dag - trass i hvor hard jeg har vært mot den tidligere, hvor strenge krav jeg har stilt til den både under tiden i toppidretten og på det private plan. Den fortjener litt love, rett og slett.


Loggfører og endrer På grunn av det hormonelle ble jeg veldig interessert i å få vite mer om menstruasjonssyklusen min og hvordan den spiller inn på systemet mitt. Da jeg møtte veggen sist så ryddet jeg kalenderen min og fortsatt har jeg maks 2 avtaler hver dag. Dette inkluderer fine venninnebesøk, lege, trening etc. To avtaler er maksgrensen min. Mye hvile og endrede vaner var nøkkelen for meg. Så begynte jeg å forske på hva slags mat som gir meg energi og hva som tømmer energien. Hvordan kroppen reagerer, migrenen, leddene, humøret.... og loggfører alt i appen Clue. Er stor fan av den. Etter å ha loggført i lang tid så jeg også at jeg reagerte forskjellig på ting i forhold til hvor jeg var i menstruasjonssyklusen min… aha, ja.


Når jeg leste at vi faktisk ikke skal ha store smerter i forhold til menstruasjon, måtte det forandring til. Jeg fjernet alt av bind og ob fordi jeg merket at ob faktisk ga meg store magesmerter. Jeg kjøpte tøybind og menskopp fra Gaia. Det er det beste valget jeg har tatt, det er så mye enklere å bruke menskopp en jeg trodde det skulle være. Sparer penger gjør jeg også - bonus! 


Hva kan utløse stress hos en kvinne 

Mentalt og emosjonelt stress - som arbeidsliv, familiesituasjoner, personlig situasjoner 

Kosthold - hovedsakelig sukker, meieri og gluten, glyfosat (sprøytemidler sprøytet på maten), konserveringsmidler og hurtigmat 

Miljø - plast, luftforurensning, kosmetikk deg tar på huden din, giftstoffer i møbler, rengjøringsprodukter, maling, EMR - elektromagnetisk stråling


I yngre alder trente jeg utrolig hardt så hardt at jeg mistet mensen. Tenkte ikke så mye på det i starten for jeg syntes jo egentlig den bare var i veien, men da jeg startet å trene mindre og spise mer så kom faktisk mensen tilbake. Det føltes som en gave, men gaven var jo ganske vond. Før jeg mistet mensen hadde jeg aldri hatt noen problem med PMS, smerter og humørsvingninger, men da den kom tilbake var hormonene over alt. I denne perioden trodde jeg det bare skulle være sånn, mørkt og vondt. Men det er så mye vi ikke vet om dette som skjer med oss hver eneste måned i alle disse årene. Det å kunne hver måned følge med på endringene som skjer i systemet vårt og vite at ja, nå er det en uke til mensen skal komme, nå er det faktisk normalt å føle seg sliten… og å gjøre aktiviter i henholdt til syklusen og hvordan du fungerer, det er da man forstår at dette faktisk er en gave.


Jeg kan si i dag at jeg virkelig verdsetter den kvinnelige naturens syklus og at den er så mye mer i flyt for meg nå. Jeg føler meg både lykkeligere og sunnere. Hele perspektivet mitt på mensen har gått fra hat til elsk, det er helt snudd på hodet.


Hva skjer i hver fase av syklusen vår? 

Den feminine energien er en bevegelig energi. Vi er alltid i bevegelse og forandring som gjør at vi har forskjellige behov av ernæring, hvile og treningskrav. Som årstidene er delt inn i fire årstider, kan menstruasjonssyklusen også deles i fire som betyr at vi kan planlegge livet vårt før perioder hvor kroppen vår er mer i stand til å være mer fysisk eller hvor vi trenger mer hvile inntreffer. 


VINTER - Dag 1-7

Menstruasjon - Dette er vår indre vintertid!

Godkjennelse

Spare energi

Hvile! 


Fysisk: Hormonene våre faller til det laveste nivået. Livmorslimhinnen felles ut, og det er det som gir oss blødningen vår. Dette er tiden for myk trening som Yin Yoga, Yoga Nidra, Slow Flow, meditasjon og innadvendt praksis. Vi skal lade batteriene under vår blødning og dette kan påvirke resten av syklusen vår. Det kan være bra å gå turer. 

Psykisk: Din tid til å hvile og være så inaktive som mulig.


Egenpleie 

Dette er en tid å trekke seg tilbake i refleksjon, for å synkronisere med vår underbevisste institusjon. På dette tidspunktet lener vi oss naturlig mot å slappe av, noe som betyr å behandle hendelser, følelser og følelser vi nylig har opplevd, og øve på å gi slipp på disse. Prøv essensielle oljer som grapefrukt, bergamot, lavendel og rosemary. 


Ernæring 

Spis nok proteiner. Dette er ekstremt viktig for sunne, fungerende hormoner og syklus. For å fylle på næringsstoffer vi mister i løpet av denne tiden, er det viktig å konsumere mat som er rik på jern og sink, for eksempel spinat, gresskarfrø, tare, avokado og en rekke frukt. 


Ikke gjør noen form for faste på dagene rundt menstruasjon og eggløsning, da det er et enormt skifte i hormoner i løpet av den tiden og det kan forstyrre deres naturlige produksjon ved å faste.


VÅR - Dag 7-14

Etter blødning - Dette er vår indre vårtid!

Gjenfødelse

Nye muligheter og vitalitet

Mer energi

Fysisk: Fysisk er hormonnivåene våre er lave, men begynner å øke. Energien din kommer sakte tilbake og du kan gradvis øke aktivitetens nivå. Du kan fint trene cardio, vekttrening og hardere yoga timer, eller annet du liker. 

Psykisk: Dynamisk energi begynner å fylle oss, og dette øker vår klarhet og lekenhet. I løpet av denne tiden økes våre evner til konsentrasjon. Totalt sett har vi økt bevisstheten.


Egenpleie 

Dette er en flott tid for læring, kreativitet og struktruell tenkning. Prøv eterisk olje som amber, sandalwood og patchouli.


Ernæring  Spis nok proteiner. Dette er ekstremt viktig for sunne, fungerende hormoner og syklus. Få i deg mat som er full av ernæring - salater, bær, gulrøtter, epler og valnøtter. 


SOMMER - Dag 14-21

Eggløsning - Dette er vår indre sommer

Elsker livet

Tillit

Høy energi


Fysisk: Dette er tiden på måneden når du vil ha mest energi, så nå er det sjansen til være aktiv og få masse av ting gjort. Fysisk er hormonnivået på topp og livmorslimhinnen blir tykkere. Det er tid for masse glede og lek og å øke aktivitetsnivået ditt. Her kan du utføre de hardeste treningsøktene dine med høy intensitet. 

Psykisk: Vi har et høyt fokus på kreativitet og høye nivåer av produktivitet og sensualitet. Spre vingene for indre glede og kjærlighet. Våg å leke mer. Dette er også et ideelt tidspunkt for å støtte andre og ha god kommunikasjon. 


Egenpleie  Du kan synes det er vanskelig å holde deg jordet, så vær oppmerksom hvordan det påvirker deg og ditt stressnivå. Prøv å meditere hver morgen og kveld. Essensielle oljer som er fine i denne perioden er Frankincense, Lavender og Vetiver. 


Ernæring  Spis nok proteiner. Dette er ekstremt viktig for sunne, fungerende hormoner og syklus. Fyll på med en rekke grønnsaker og frukt, linfrø og chiafrø. 


HUSK: Ikke gjør noen form for faste på dagene rundt menstruasjon og eggløsning, da det er et enormt skifte i hormoner i løpet av den tiden og det kan forstyrre deres naturlige produksjon ved å faste.


HØST - Dag 21-28

Før blødning - Dette er vår indre høst. 

Indre kritiker

Mindre energi

Sakner farten


Fysisk: Fysisk er hormonnivåene nå på sitt høyeste, så her er tiden for å nyte roligere dager. Merk at sommertiden er over og ikke overdriv ting. Få inn mykere former for fysisk aktivitet.

Psykisk: Vi går inn en periode for spiritualitet, seksualitet og bevissthet. Vi tar oss selv på alvor og kan ta fatt i vår "Monkey Brain", så dette er en flott tid for problemløsing.


Egenomsorg

Det er på tide å roe ned farten, trekke deg litt tilbake, legge mindre planer. Det føles naturlig å være mer hjemme, lytte til kroppens behov og bare kose deg med egenomsorgs-rutiner. Ta deg tid til å hedre kroppen og alt du føler i løpet av denne tiden. Ikke undertrykk eller skjul eller døm noe som oppstår. Gå inn i mørket, og konfronter det, fordi det er slik du begynner å helbrede. Prøv essensielle oljer som geranium og rose.


Ernæring

Støtt kroppen din med salater, bananer, avokado, svarte bønner, fiken og rotgrønnsaker. 


Magien i å hedre denne informasjonen og bli kjent med deg selv

Selvfølgelig er hver og en av oss unike, og syklusene våre vil også være unike. Informasjonen over er ganske enkelt en guide for å støtte deg i å få en generell bevissthet om hva som kan være mer sannsynlig i hver fase av syklusen din. Det er imidlertid viktig at du tillater deg å bli kjent med hva som er typisk for deg i din egen syklus. Du kan gjøre dette ved å bare øke bevisstheten din og begynne å lage en tracker eller logg over hva som skjer for deg i den enkle fasen av din måned. Jeg anbefaler at du gjør dette i noen måneder for å virkelig få et godt spekter av informasjon, fordi selvfølgelig ingen måned er den samme og variabler kan ha innvirkning. Det er noen fantastiske apper der ute du kan prøve ut, eller selvfølgelig gå manuelt og føre en skriftlig logg hvis du synes dette er enklere.


Anbefalinger: App - Clue Period & Cycle Tracker Bøker - WomanCode av Alisa Vitti & Wild Power av Sjanie Hugo Wurlitzer

Peace, Love and Light! Camilla Nicoline


For støtte og oppmuntring fra meg og andre medsøstre har jeg laget denne gruppen:

Egenkjærlighet. Meld deg gjerne inn og få mer inspirasjon!

243 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle